Tuesday, December 15, 2015

Bukti Menjadi KAYA dengan cara yang MUDAH !




Menjadi KAYA dengan cara yang MUDAH !





Salam alaik dan Selamat tengah hari ! 

Semoga kita semua sentiasa dalam keadaan #positiveVibes dan diberkati Allah atas segala perbuatan yang kita lakukan.

Lunch apa hari ni? Dah lunch belom. Eh tunggang terbalik dah ayat pon. Inilah penangan belom makan. Tak sabaq nak tulis artikel nak share dengan kawan-kawan semua. Tadi, tengah-tengah skroll facebook, ada terjumpa satu tips daripada Puan Nurul Azren Nazri.

A few point yang saya rasa cukup menarik untuk dikongsi daripada buku "Rich Dad Poor Dad" karya Robert Kiyosaki (buku yang dalam senarai wishlist, Nak sangat beli tapi tengah kumpul duit lagi almaklum lah student haha!), 


Orang kaya;
  • Orang kaya dinilai daripada berapa aset dan simpanan yang mereka simpan, bukan pada berapa banyak yang dibelanjakan, bukan berapa berat kad kredit dalam dompet. Itu petanda anda banyak hutang bukan banyak duit

  • Kalau nak jadi orang kaya yang berjaya, JANGAN TAMAK, JANGAN NAK CEPAT KAYA. Selalunya yang cepat kaya ni lah jugak cepat miskin. Biar jalan yang diambil untuk mendapatkan sesuatu kejayaan itu susah, tapi hasil diakhir jalan itu manis benar belaka. Bak kata pepatah, biar lambat asalkan selamat ! Hehe

Nota penting;

Tak semua perkara yang saya tulis itu senang nak buat(Even saya sendiri sebagai student TT). KENAPA. Ada yang akan mengeluh

"Nak belanja pon tak cukup, cemana nak menyimpan"

Betui jugak tu ha. Habeh tu nak buat lagu mana? Senang saja!

(Surah Ibrahim :7)





Surat Al Hadid Ayat 18
Surah Al Hadid:18
"Sesungguhnya orang-orang yang membenarkan (Allah dan Rasul-Nya) baik laki-laki maupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, niscaya akan dilipatgandakan (pembayarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak."




Jelas, Allah sendiri sebut didalam Al-Quran Surah Ibrahim ayat ke 7, Surah Al Baqarah ayat ke 216 dan Surah Al Hadid ayat ke 18. Saya kira ini hanyalah antara ayat yang saya nak highlightkan mengenai kebaikan BERSYUKUR dan BERSEDEKAH TETAPI tanpa kita sedari banyak ayat lagi didalam Al-Quran yang Allah perincikan mengenai perbuatan SEDEKAH. Makna kata, baguih kalau kita rajin bersedekah. Trust me.


Jadi, antara #TIPSKAYA adalah
  1. Bersyukur dan bersedekah
Takpa, walau sehari RM 1.00
tak cukup, sehari 50 sen
tak cukup, Sehari 30 sen

tak cukup, Sehari 10 sen, buat ikut kemampuan hati dan IKHLAS =)

   2. SEDEKAH yang berterusan (konsisten)

Tetapkan satu amaun untuk disedekahkan setiap hari. Sehari seringgit ka ( kalau ada lebih nak bagi lebih pon takpa). Yang penting berterusan dan konsisten. Senang cerita, kalau nak makan, hari-hari kena beli ikan/lauk/ayam/sayur (kena usaha) macam tu lah sedekah, hari-hari sedekah dan mudah-mudahan Allah pandang effort kita. Niat tu kena luruskan jugak , Haha!


    3. DOA yang baik-baik sayang !

Sentiasa selitkan doa yang baik-baik untuk keluarga, mak abah, adik beradik, cikgu-cikgu, pengajar, kawan-kawan pendek kata semua sekali. Doa untuk mintak yang baik-baik. InsyaAllah Hasilnya pun baik belaka.


Akhir kata, jadi bijak, dalam dunia tiada satu benda yang mudah-mudah Allah nak beri kalau kita letak effort pon secipot secoet. Nak lebih Usaha lebih Hasil pon lebih. Ubah nasib diri dengan Niat-Usaha yang betul.InsyaAllah Allah akan tolong. 



p/s: Ada lagi tips yang saya akan kongsi lagi lepasni. Jangan lupa jengok-jengok sini. Jangan lupa follow

ig : @bajufesd.co 


Salam kemenangan untuk semua !

Saturday, December 12, 2015

Final Piala Malaysia


Maka dengan ini saya mengisytiharkan kekalahan kedah. Result semalam ialah


2 - 0
Selangor - Kedah

Sedih? Sedih la jugak nak frust sikit lagi nak tertungging. Gigih semalam cari wifi nak tengok live streaming sebab jeles dengan mak abah kat rumah tengah tengok sama. Kalau kat rumah ni mesti dah gegaq gempita dah rumah ni.

Btw, overall nais game daripada Kedah banyak peluang untuk shoot out tapi asyik tak kena je. Dan tak boleh tahan sekali incident keeper yang kena kad merah. Yes, maybe he was kind of very dissapointed gila. Yelah harapan rakyat-rakyat negeri kKedah terpikul di bahu dia. Oh, one more thing, kalau dengan incident tu baru aku tahu bahawasanya keeper tak boleh sambut bole luaq kotak penalti. Kekeke. How noob is me about football.

Walau apapun, semngat juang anak Kedah takkan pernah luntur. Tetap sayang padi ! Hehe

#pulunKedahpulun

p/s: Tunggu kemunculan kami next year!

Friday, December 11, 2015

day 1 #KuotByBajufesd.co




Salam alaik people. Jadi sementelahan final sem nak dekat

cuti sem pon dah nak dekat. Maka,  I have a new project coming.

Stay tune =)