Friday, January 4, 2013

budak lepasan spm

I dont know how to say it. actually im still in practising  speak English language which we know that is the international language. Haha.Evil laugh. Boleh tahan kau cakap.Muntah hijau kalau kawan-kawan aku baca ni.Okeylah.Back to our topic today I wanna discuss with all my friend advantageous activities that should we spend by our long holiday.Based on my observation, i see some of my friends have doing writing ,  drawing , cooking , baking , statusing , advising and etc.ok . lets we see this people.

izati had made a business in selling wondeful colourful chocolate la. Kalau orang yang minat tu tekan nama dia kat atas and korang boleh terus order kat tuan tukang buat.tak taw apa rasanya tapi i had taste her blueberry tart.seriously , nice !Kak ti boleh bagi komission sket tolong promote coklat hang.

ha, ni rupa coklat dya.



ok. she had take  an upah on mengasuh budak-budak.umur budak-budak tu kalau tak silap sorang budak sthun lebihdengan darjah dua. Jadi agak2 xda pengasuh boleh la korang upah dya .
Ada jgak dalam kalangan kawan-kawan aku ni, ade sorang yang pergi kursus bahasa arab. Ini memang mantop bahasa Arab la lepas nie. Bakat yang Allah kurniakan kepadanya memang x disia-siakan . Baguslah kawan, pasni kalau dah popular jangan lupa kawan. Boleh dikatakan hampir semua sudah merancang  nak meng habiskan cuti ini dengan sebaik-baiknya.

ada la lagi kawan aku yang dok bekerja.by the way aku je kot antara manusia yang msih sibuk dok tanam anggur ka belakang rumah. ta berapa nak menjadi la plak anggur aku tu.*winkwink*

Tidk lupa juga kepada kawan aku yang dapat pakej percutian 3 bulan beserta elaun bulanan yang adventure giler dekat PLKN sana. At least berfaedah korang. Balik nanti masing boleh tayang saiz muscle.Aku cuma nak nasihat  je la yang mana yang dapat PLKN tu jangan la sedih , itu adalah sebaik2 ketentuan yang telah Allah tentukan kepada korang.Eleh ko x dapat ko happy la!. Tapi bila dipikir-pikir balik PLKN nie banyak juga faedahnya. SERIESLY.
Meh aku beberapa kelebihan and kekurangan korang mnyertai PLKN.

kelebihan:
- yang penting dapat elaun kan..hehehe
-dapat pengalaman baru
-dapat jumpa kawan-kawan baru
-dan lain-lain..huhu
kekurangan:
-malas nak sertai program, bangun awal, ikut program, uhukkk..
-semestinya kulit muka dan tangan jadi hitam.. sunburn weh!
-jauh dengan family
-tak boleh nak keluar, ikut peraturan
-ada tak bersefahaman dengan kawan.
-dan lain-lain.
 Konklusinya , sapa-sapa yang dapat PLKN , Insyaallah korang akan dapat ibrah yang bermanfaat kat sana. Percayalah. OK. gud luck kat sana dan yang x dapat  plak rancanglah cuti anda , nak keja ka nak pi pondok ka nak ngajaq tusyen ka , yang penting habiskan masa yang terluang ni dengan perkara berfaedah.
 
jazakillah =)