Tuesday, April 30, 2013

of melancholy story

Assalamualaikum...

Saat aku menulis ini, daku sedang menikmati secawan kopi espresso bersama donat dicecah coklat panas . Cukup menyamankan bagi tekak daku yang sungguh mengada-ngada . Hakikatnya, bertemankan irama Just Give Me A Reason by Pink dan Nate Ruaes sangatlah tidak secocok dengan cerita yang daku nak ceriter ni.

sejak bila aku minum kopi ni --"


Ha . Ha
Gelak yang sungguh tak ikhlas.

OK .
Hari Selasa di kampung tiga ratus kaki nie memang sangat meriah dengan pasar malam yang dibuka pada petang hari dan ditutup agak-agak lepas maghrib . Bukan pasar malam yang aku nak highlightkan, tapi ada satu peristiwa yang cukup memberi impak.

Waktu tu, aku dengan adik aku jalan-jalanlah pusing pasar malam tu . Lepaih dah penat pusing, kami dua pun pergi ke gerai kuih, nak beli kuih yang dipesan oleh bonda . Takdalah rasa ganjil ke , ganjal ka ginjal ka sebab aku memang dah biasa membeli -belah kat pasar malam nie . Tambahan pula, sejak aku menanam anggur, maka sudah menjadi kebiasaan untuk aku mengunjungi pasar malam itu.

Jadi aku memang dah hapai dah gerai-gerai yang menjual di situ . Tanpa membuang masa, memandangkan suara-suara katak yang begitu ceria kedengaran memanggil hujan, aku melangkah ke gerai kuih tu. Yeah, aku taw . Dah dua kali dah aku ulang benda yang sama . Lalu, waktu aku dok order kuih kat makcek, biji mata aku yang tak berapa bulat nie ternampak la pakcik kat sebelah gerai nie. Eh, sejak bila pulak pak cik ni meniaga kat sini. DAk . Tak marah pun kalau pakcik nie nak meniaga . Bukan aku nie pegawai MDBB ka Polis ka . Erk, ada kaitan ka . Takpalah, tak kesah pon kalau pak cik tu meniaga tapi keadaan pak cik memang betul bagi gua menitis air mata . Mata dia yang kuyu dan sayu melihat kearah gerai mak cik yang agak terkenal kat situ menjual dan mendapat hasil jualan yang agak lumayan. Kemudian , dia tengok pulak kearah gerai jualannya yang nampaknya macam teda perubahan . Meants, takda yang membeli . Tak tau lah sebab apa kan, tapi mungkin sebab pak cik nie first time niaga kat situ atau sebab meniaga buah-buahan. Ya lah, gerai itu macam ke dalam sikit dan agak tak sesuai nak meniaga buah kat situ . Dan lagi menambahkan kesadisan, pakcik tu bawak keluaq duit dia untuk dikira. Yang aku nampak cuma duit seringgit dan beberapa keping duit sepuluh ringgit . Tolonglah , pak cik dengan muka sayu tuuuu ... Uwaaaaa ... Rasa macam tragis sangat . Nak tolong pon aku bukan kaya sangatlah . Haaaaa ... 


Pfuuuu ...

But for now, I think one thing that i can help him  is by regarding a du'a for him. May Allah ease his way in earning a living .And, suddenly i think of this :

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” 

(Surah Ar-Rad:11)



p/s:Moga Allah redha kita.

Jazakillah=)


Sunday, April 28, 2013

Cinta

Assalamualaikum...



 Couple . Kapel . Pasangan . 

Saling berkaitan tapi berbeza daripada segi aplikasinya melalui cinta .

Dan cinta . Merupakan tajuk popular seantero dunia .

Apa yang aku cuba sampaikan . Cinta itu luas dan berharga . 

Cuba . Letakkan cinta pada tempatnya . Cinta Allah , Rasul , Ibubapa dan seterusnya .

Kau fikirlah . 


Jazakillah =)

Tuesday, April 23, 2013

IVF ( In Vitro Fertilization)

Assalamualaikum...

How are you feeling today?                 

a-Alhamdulillah, Great, Im in excellent
 *mcm riak sikit kan tapi memang bagi semangat kot dengaq

b-Errr..Ermm, feeling well.

c-Sihat-sihat saja.

Pastikan positifkan jawapannya. Bukan apa , ini  salah satu cara untuk membangkitkan dan menarik aura-aura positif ya. Setiap jawapan yang kita berikan memberi lambang keadaan diri kita.Yeah, Dah macam pakar motivasi dah haku nieh =="

So, based on tajuk post , aku ingin menceritakan serba-sedikit mengenai kaedah IVF ataupun bayi tabung uji. Sebenarnya, apakah yang membuatkan aku terhingin nak menulis dan mengkaji balik pasal tajuk yang sangat berkait rapat dengan "subjek favorite" aku. Macam ni, ada seorang kawan aku tiba-tiba call tanya , dan aku terpaksa menggelintar fail-fail lama. Dan apakah yang menyebabkan dia bertanya? Sebenarnya, dia bekerja di sebuah taska dan ada sepasang kembar yang melalui proses tersebut dan SEKARANG mereka berusia 4 tahun serta mempunyai fizikal yang kecil. Maka , banyaklah persoalan yang timbul. Itulah, dulu malas sangat nak tekun subjek tersebut.Tiba-tiba aku teringat satu quote:

" Ilmu itu bukan yang dihafal, tetapi yang memberi manfaat"

Pfuuu~

So, back to our topic, mari kita recall serba sedikit mengenai IVF



  • IVF ataupun in vitro fertilisation , dalam Bahasa Melayu lebih dikenali sebagai bayi tabung uji
  • Merupakan kaedah persenyawaan yang berlaku dalam controlled enviroment di dalam makmal di luar  badan manusia
  • Kaedah ini digunakan apabila Tiub Falopian disekat lalu sperma tidak dapat disenyawakan
  • Menggunaka alat yang dipanggil laparscope  untuk mengeluarkan ovum yang sudah matang
  • Ovum tersebut diletakkan dalam glassware bersama culture solution 
  • Kemudian, pekatan sperma ditambah di dalam glassware
  • Maka, akan berlakulah persenyawaan antara ovum dan sperma sehingga menjadi embryo
  • Selepas 2 ke 4 hari, apabila embryo tersebut telah mencapi peringkat kelapan, embryo akan ditempelkan ke didnding uterus
Menurut pembacaan aku, potensi untuk hamil apabila dimasukkan satu embryo ialah 20%, dua embryo 50% dan tiga embryo 60%. Memasukkan satu embryo lebih selamat tetapi apabila memasukkan dua embryo , risiko mendapat anak kembar meningkat.

Hujan bayi


Pasangan tidak digalakkan hamil untuk mengandungkan anak kembar kerana memberi risiko kepada bayi sama ada keguguran, kecacatan atau pra matang. Ibu pulak mengalami risiko tinggi untuk menghidap penyakit darah tinggi dan diabetes semasa hamil. Risiko semakin meningkat jikalau hamil kembar tiga kerana ibu mungkin terpaksa melahirkan secara kaedah caeser.

Haaa. Panjang lebar aku terang.Faham dak? Tak faham. Pi tanya cikgu. HAHA. Ok. Kalau mengikut cerita kawan aku tu, the twins dah berumur 4 years tapi fizikal nya sangat kecil. Kecik tara mana aku tak taw lah sebab  bukan aku pi tengok pon. Mungkin ini  risiko yang terpaksa dihadapi oleh twins tu dan parent depa juga. Actually, teringin juga nak tengok kanak-kanak hasil tabung uji. Susah payah dan pelbagai usaha dilakukan agar mereka terus hidup.Jadi, kita yang senang tiada kesakitan tiada kecacatan tiada kepayahan masih malas mahu bersyukur.Maka terungkailah persoalan bayi tabung uji. Walaupun tidak berapa banyak informasinya, harap dapat menambah ilmu didada.

Sigh.





nota limpa : Akhir-akhir ini daku teraddicted nak update . Haha . Hope aku terus rajin . Moga Allah redha.

Jazakillah=)

Monday, April 22, 2013

#mindless# the purpose of blog

Assalamualaikum...

*I would like to warned you this is English post.Not mother tongue language.

Rarely people will ask you. Why? WHo?WHICh? Alaa. Wh- questions that almost people learnt in their primary school. But for this entry , nobody ask me to write.Cewwah. Ayat bajet sangatlah kalau ada orang yang suruh menulis.I am willing to write with full hearted about the purpose of making this blog, since if I remind back my older entry, basiccally about an islamic article and a caca marba tittle. So , after I had push hard my brain to intepret the main point  of  joining the blogger circle is

  • Firstly, blogging is one of therapy that can calm your mind and peace your chest *macam lavender oil
  • Second, blogging is the platform of sharing an ideas, opinions and experience.
  • Third, blogging can sharpen my mother tongue language and English language also.
  • Fourth, blogging help to stress you to know on important and latest issue
  • Fifth, blogging is sharing and sharing is caring. Imma type of caring person *sila muntah hijau

Yeah, that meant from my blog you gonna find a lot of topic or issue and sometimes  something that not come out benefits because I like talking mindless topic even sometimes its quite wasting time. Who cares right? This is yours so just be yourself. Haha. It sounds that I like to talk anything so if you dont mind you can shares if you want. One more thing, I realised one thing,when I reread my article or whatsoever, its sound very sinically and perhaps a little bit childlish. Actually, Im pretty not a person like that, but its a really an enjoyment when writing sinically. It appear so sudden and disappear pon so sudden. So, memang tak kisah lah, somewhile aku macam freak out or  eccentric because I memang thats merapu-meraban.So, I should advice my dear silent readers, when you read my blog, you are officially in the haunted zone.Haha.Haunted la sangat.Yes Haunted of sinis and perli.Pergh.Berkeju.The advice is, to avoid gejala sakit hati berpanjangan, read with a happy tone and just take the best part. The rest just let wind take away.So, if you are the one that got away, it is not my mistake.

Pfuuu.

Yeah, sometimes when I talk and write , I gonna think , it is okay? it is right? Huh, it is a type of gejala low self-esteem.Actually, its quite unbelieveable because outsider I was kind of talk-to-much.But when it comes to my blog, I become a block-writers.So I had put one determination,a quotes

" Semua penulis akan meninggal, hanya karyalah yang abadi sepanjang masa, 
Maka tulislah sesuatu yang aknan membahagiakan kamu di akhirat kelak"
Ali bin Abi Thalib

In the world we want to get shares, of course in the hereafter we wanna gain more and more shares.So, this is one of the ways to ensure continuous flow of my shares. This is call for people outside to come joining us to  create a santai Dai'e.

Belom cukup pakej lagi




p/s : I'm so sorry for not meet my promise to write in fully English. But, please thumbs up for my English improvement, unless a lot of rojak there and there and the broken grammar also.HAHA

  
~pretty amazing~
Jazakillah=)



Sunday, April 21, 2013

GWIYOMI

 Assalamualaikum...

Sekarang nie manusia sekalian alam sedang bising-bising cerita pasal gwiyomi (baca:giii yooo miii). Apakah? Jadi tanpa melengahkan waktu aku menggoogle sepenuh hati untuk mencari maksud tersirat apakah ?

Hasil- hasil kajian aku mengenai gwiyomi

  • merupakan meme internet yang berasal dari korea
  • ahli BTOB mencipta sejenis pergerakan tangan yang dipanggil gwiyomi atau dalam BM pemain comel 
Sebenarnya, tragedi Gwiyomi sudah mula bertapak di dunia sejak tahun 2012 tetapi mula mendapat perhatian warga Malaysia pada tahun ini. Maka muncullah pelbagai versi Gwiyomi yang berjutaan diupload di laman Youtube.
Dalam banyak-banyak tu, aku ada terjumpa opinion kat Fb yang kukira paling membina dan cukup menyentap hati-hati yang teringin nak bergiwiyomi.Hangpa bacalah.
Aku duduk di hadapan kamera.
Tekan rekod.

Syaiton mula merasuk pikiranku.
"Buatlah gwiyomi..gwiiii~~~yoooo~~~miiii"
"Buatlah muka sehabis kiut..."
"Kalau kau upload kat tenet ni sure femes kau ni!"

Jari mula bergerak-gerak wat gerakan kiut miut.
Cuit-cuit pipi sendiri.

"PANG!"
Tampor pipi sendiri.
Rakaman dihentikan.
Dalam hati protes,
"Gwiyomi (gi yomi) = Gwimatteey! (gi mati!)"

Hati suggest,
"Cuba kau rekod kau tengah baca al-Quran dengan melagukannya semerdu yang boleh."

Tekan REC.
Rekod diri sendiri baca Surah al-Fatihah.
Buat gaya macam best konon2nya macam Syeikh al-Mishary Rashid.
Siap.

Tekan PLAY.
Terbeliak dengar bacaan sendiri.
"TAK SEDAP LANGSUNG!!"
"MACAM HAPEE JEE!!"

Apa lagi.
Tekan DELETE laju-laju.
Tak sanggup nak upload ke Youtube.

Member mencelah dari dapur,
"Amboi, kalau Gwiyomi cepat je upload ke youtube. Kalau diri sendiri MENGAJI al-Quran nak upload ke youtube...memang TAK laaa~~ni semua kesengalan~~kehipokritan serta kejahilans~~"

Beliau menambah,

"Upload video Gwiyomi TAK MALU. Upload video MENGAJI al-Quran MALU. Nampak sangat di situ mahukan pujian dari kekiutan. Taknak kutukan dan kritikan dari ketidaksedapan."

Panas pulak telinga ini mendengarnya.
Berdesing.

oleh: Muhammad Rusydi
Dush.
Tepat kerr kena kat hati? Kalau sipi-sipi baguslah. Haha.

Jadi, marilah kita bersama-sama merenungkan betapa pantas dan selaju MRT, masyarakat kita mudah  terpengaruh dengan budaya  asing. Lajunya mengalahkan Usain Bolt.Err..Btoi ka aku eja.Tak salah nak meminati si gangnam dengan gwiyomi tapi pastikan segala ibadah yang dilakukan TIP-TOP. Memang tidak menjadi masalah yang oii.Lagi-lagi ibadah wajib tu,kalau dah cukup complete jangan ingat kita dah perfect, masih ada banyak benda lagi yang harus diperbaiki dears.Kesempurnaan solat, kekhusyukan solat n bla.bla.bla.Apa yang penting jangan nak berGWIYOMI sangat. 
Baik GI MENGAJI <--- credits to MR Bie. Versi Mr Bie memang tak pernah mengecewakan.


Nah, Gwiyomi punya step.
Eh,aku pun taw jugak.
Harus.
Mengambil tahu perkembangan semasa . =)
::AMAN::
Jazakillah =)

Tuesday, April 2, 2013

JANGAN nak cliche sangat

Assalamualaikum...

Puan Google Translate      [ cliche  =  pernyataan lapuk  ]

Sebenarnya pernyataan ayat  diatas merujuk kepada novel-novel cinta yang berlunggok di pasaran. Secara rambang mata(aku la) novel melayu yang berada di pasaran ini mempunyai tema yang sunggoh cliche. Tema itu sudah pasti kawen-paksa-suka-hepi ataupun tangkap khalwat -kawen-paksa-suka- hepi-dapat-anak. Secara jujurnya, melihat kepada masyarakat atau dalam skop yang lebih kecil, remaja sangat suka membaca cerita yang cliche begini. Ya , aku turut mengakui aku ialah remaja dan peminat  novel bahkan tajuk-tajuk cliche ni seumpama menjadi trend di pasaran MALAYSIA, eksklusifnya banyak yang telah aku bacanya.

Tidak.
Pernyataan aku bukan untuk tujuan melemahkan.

Bukan.
Pernyataan aku bukan untuk menghina.

Ya
Ini ialah statement untuk mendorong yakni menyedarkan jiwa-jiwa penulis novel yang cukup berbakat supaya membuka ruang lingkup kehidupan alam novel Malaysia aka Melayu ke taraf yang lebih terbuka. Mungkin tema kekeluargaan yang menyayat hati atau percintaan yang ... yang , ARGH, yang lain dari lain. Aku bukan menghina malah menggalakkan. Biarpun aku bukan siapa-siapa di mata "rakyat Malaysia" namun hak bersuara hak kami.Uhuk, uhuk. Maaflah andai kata-kata ini mengguris hati penulis diluar sana. Hakhak.
Arakian aku sudah cikup puas dapat meluahkan ke"cliche"an karya-karya Malaysia. Yeah, dear all WRITERS , dont worry ! Whatever type of tjuk yang ditulis we want to read as long as it attract us. TRy to make us attracted.

Woha. Ayat bersepah


 Jazakillah =)