Wednesday, May 8, 2013

google reader

Assalamualaikum....



Ohmaiiiii... Sebenaqnya aku dah lupa yang google reader ni dah nak retire.Tiba-tiba semalam, muncul notifications waktu aku buka google reader tu . Memang sedih gila . Perasaan yang hampir sama bila Mark Zuckeberg announce nak close FB . Hiuuuu.  Google reader nie dah macam adik aku*ingat manusia ka . Kalau FB dah macam adik angkat . Heh .  Hampir setiap hari rutin aku, buka facebook dan google reader. Buka facebook ada tiga action yang aku buat tekan noti-tekan home-tekan news feed-tekan grup-tekan setting-logout . Kalau rajen sikit, paste status dan aq tak berapa suka nak luah kat FB nie . Sebabnya, nak sebarkan aura positive . Cehhh . Haha . Tapi memang betoi , sebab once you are having heavy problema , you just open FB and read my timeline . Motivasi gitu .



Lepas logout taip google reader . Sapa-sapa yang tak tau pasal google reader silalah google ya . Google reader nie dah mcam second library bagi aku . Sistem yang ringkas , tak serabut, kemas dan paling penting it store the all entry of the follow blog . Misalnya, blog tu kau baru follow dua tiga hari, tapi kau dapat baca story yang zaman tok nenek moyang dulu punya . Memang lejen gila . Boring-boring tahap nak tersengguk , aku buka google reader . Kalau takda new entry pon, boleh baca entry lama -lama walaupun dah bertahun-tahun, rasa macam x luak dan boring pon . Functionality dia yang buat aku lagi tergoda, kau boleh rate karya yang kau suka dan bacalah  berbillion kali pon tak pa.


Dan kalau kau nak cari apa-apa yag berkaitan macam  somedays tu kau nak tahu pasal keikhlasan . Just search there . Maka keluarlah artikel ka sajak ka dari blog-blog yang difollow. Mengenang balik sejarah pertemuan aku dengan google reader ni*poyo kau . Waktu tu aku masih di form 4 . Baru berjinak-jinak nak buat blog . Then aku tertekan somewhere la dekat dashboard tu, keluaqlah google reader . Muka time tu memang terkinja-kinja gila sebab excited tahap dengan wujud aplication macam nie . Kira dah hampir dua tahun lebih la aku menggunakan application ni . Tup-tup tahun nie google announce untuk retired macam kita baca kat atas tadi .

Maka, haruslah aku mencari RSS FEED yang baru nak gantikan google reader yang disayangi . Google punya google jumpalah yang nie . JENG JENG


tekan dan follow  





NuffnangX ni social medium juga untuk mudah stalk blog-blog yang kita follow . nie tagline dya Join NuffnangX to find, follow and communicate with bloggers on the go! Import your blogs from Google Reader! . Satu kelebihan dia , boleh upload balik blog-blog yang pernah kita follow dekat google reader dulu . Kan lepas download melalui google takeout then upload balik . Tekan dekat setting tekan subscriptions .  Sebelum tu ada juga aku tengok dekat networking ka apa tah . Yang warna hijau tu . Dekat situ macam terlalu international sangat .

So, by only two month we will waving google reader . The one MOST gigantic and influence RSS feeder . Haaa . Amek  kau awards tuu .


come back to me google reader



p/s: If I had you, that only be'd the thing I ever need
      ~Adam Lambert~

Jazakillah=)

4 comments:

  1. I just know about google reader after reading your blog.Maju nya cik fahira

    ReplyDelete
    Replies
    1. maju jugaklah membuang masa..hehe :3

      Delete
  2. eh, macam mana buat header blog aku kamu kita tu? mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. just using photoshop and photoscape, senang cerita
      googling ja ;)

      Delete