Friday, May 17, 2013

UPU oh UPU

Assalamualaikum ...
Wamakaru Wamakarallah Wallahu Khairulmakirin 

"Mereka merancang , Allah juga merancang ,Sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang"
(surah Ali-Imran :54)
 

"Eh, kak , study mana sekarang?"

"Kak study UKM ."

"Wahh, UKM tu . Degree apa? "

"Alhamdulillah, degree pergigian "

" Dulu kat mana?"

"Dulu _ _ _ _ ja "

___________________________________________________________________

"Ada sorang senior kamu dulu, kat sekolah biasa-biasa saja . Masuk matrik, dia struggle habisan .
Sekarang tengah buat degree perubatan kat Ukm "

"Wah, Product matrik tu "

_____________________________________________________________________

" Dah jadi  ustazah dah anak mak cik  tu . Dulu amek stpm ja "

"Alhamdullillah makcik, rezki saya jadi ustazah "

______________________________________________________________________

So guys, hot topic for today is upu . Unit peti undi?  Erghh . Upu ini satu sistem kemasukan ke IPTA dan seangkatan dengannya . Maka hari ini 17 may 2013 , keputusan permohonan bagi upu telah keluar secara rasminya . Ya . Maka banyaklah, aduan, pujian mahupun tangisan akibat daripada keputusan upu ini . Sungguh dahsyat bukan .

Maka, aku bukanlah nak mengulas kedasyatan yang melampau atau sampai ada yang mengetuk-ngetuk kepala bak hammer akibat gagal mendapat tempat ke IPTA pilihan hati . Tidak . Apa yang paling penting dan patut dilakukan sekarang, bukanlah menyalahkan mana-mana pihak kalau kita tidak berjaya mendapat kos yang diminati . Ada beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab .

1) Kos yang  dipilih terlalu demand .
2) Markah merit  tidak mencukupi . *sila google cara mengira markah merit
3) Keputusan yang telah anda buat sewaktu mengisi borang . Iaitu tidak menerima sebarang tawaran selain daripada pilihan .

Ini cumalah ramalan yang aku rasa . Tidak timbul isu "mentang-mentang kau dapat, boleh lah buat ramalan "
No . Every human had a hard feeling . Tipulah kalau dia tak sedih kalau tak dapat apa yang dihajati . But-but, Tak bermakna apabila perkara yang dihajati tidak dapat, kita boleh terus menunding jari pada orang lain . Dia ni salah . Dia tu salah . Seolah-olah, tiada jalan lain nak mencapai cita-cita . Guys, itu namanya putus asa .
“...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa daripada rahmat dan pertolongan Allah melainkan kaum yang kafir.
(surah Yusuf :87)


Subhanallah . Cantik Allah susun .  


" Kekuatan bukan untuk ditunggu, ia untuk dicari" Yes . Dari mana sumber kekuatan yang boleh kita peroleh? Sudah tentu-tentunya daripada Kalam Allah dan assunnah . Bersoal jawablah sebanyak mana dan sekuat mana . Pasti Allah ada jawapannya . Tinggal kita saja yang nak mencarinya . Kenapa aku tak dapat apa  yang aku idamkan?" Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui . "
(surah Al-baqarah :216)Kalau hangpa ada banyak lagi soalan nak tanya dan perlukan jawapan dari kalam Allah . Cuba rujuk sini. Satu lagi, belajar kat mana-mana pun ok saja sebenarnya . Memang akan ada sedikit perbezaan  dari segi suasana , kawan dan guru barangkali . Tapi, itu bukan penyebab untuk kita patah semangat . Mind setting tu penting . Right? Nak jadi ENGINEER ? ARKITEK ? PENTERJEMAH BAHASA ? GURU ? DOKTOR? ISTERI . Err . Haha . Walau apa pon yang kita nak jadi , Ingat . Fa iza a'zamta fatawak a'lallah . Maka, setelah kamu berazam maka bertawakkallah . Hey . Berazam bukan semata cakap, Yezzaa ! aku nak jadik optometry macam Proffesor Muhaya . No . Azam perlukan duit .  
DOA . USAHA . IKHTIAR . TAWAKKAL .  Ada duit , semua jadi . Chill guys !


mungkinkah ini destinasi aku seterusnya?Dan bagi sesiapa yang mendapat apa yang diidamkan ibarat memeluk bulan *mai mana peribahasa ni aku taktau . Zahirkanlah kesyukuran kepada Yang Maha Memberi . Dan kalau yang berada dalam situasi tersepit diantara beberapa pilihan . Lakukanlah istisyarah dan isthikarah .  .

noted:
Istisyarah : Mengumpul pandangan daripada orang berilmu (pro dan kontra)

Isthikharah : Memohon petunjuk dan ketetapan hati daripada Allah
                   (tidak semestinya melalui mimpi  ) rujuk sininota jantung :  I believe . owhh
                     cause I believe ( Irfan Makki feat Maher Zain )
4 comments:

  1. jumpak di sana nanti.kita kawan tiga.aku hang, syathiroh.aku kami dia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. see u the there . tapi bye2 kalau dapat mara =))

      Delete