Wednesday, October 22, 2014

physicist maybe ?

Salam alaik peeps

So far with new life dekat uni baru ni tak lah teruk sangat. Yeke?Yelah newlife here macam life kat sekolah dedulu. This biah solehah wa hasanah is the good one. Yet, I still cannot move on from my life before which is more challenging. Dulu, apa yang kau buat orang akan lihat pandang sebab siki-sikit ja appearance macam kau dekat situ. Tapi, kalau kat sini ramai yang sehala satu tujuan macam kau. Jadi cabaran dia tu macam lain sikit kot, Im still searching. But then tetiba rasa nak  share dengan korang what had happen in my life. Huuuu. Tarik nafas bebeh.

Ingat lagi waktu first time upu announce iaitu a few days before program kat sekolah. Jemah memang dah kecut pucat suam muka kakitangan. Then tepat jam dobelas aku terus surf website nak tengok result. Waktu tu memang agak-agak dah nak jem dah, biasalahkan semua sibuk countdown. Jadi bila siap masuk ic dan terpaparlah, universiti bla bla kos fizik gunaan. Whatttt. Waitsemenet, apa fizik gunaan *welling tears* My mum time tu tengah qailullah bangun terpisat-pisat. Kak dah check ka. Aku dah macam sebak memang dramatik gila.Tak pernah-pernah dalam hidup aku nak berkawan baik dengan subjek fizik. Dah dulu habis-habis exam fizik siap berjanji aku takkan mahu berjumpa lagi dengan kamu fizik. Bajet si fizik nak berjumpa dengan aku sangat. At the same time, my friends hantar mesej, what do you got? I told them physics. Wooooo. Congrats Fera tak tahu pulak awak suka fizik. Again crying.

Parents cakap, kak nak pergi sambung mana because I also got offer from unikl in chemical engineering food and technology. Spontaneously I said I want this physics. I donno if I can survive with this but comes to think about it I believe that everything in this world will only happen dengan keizinan dari Allah. Plus words that I got from somewhere that said, " If Allah brought you to it, Allah will bring you through it". Perhaps also this is one of way of Allah helping me because before I dont even have any desire or ambitions that I want to be. Instead of my mum always ask, kakak what do you want to be? What's your aim? What your's plan? I dont have any or may be I have some but I dont have confidence in myself  *mental breakdown*

Tapi, perkara yang menarik kat sini, I have many friends especially kawan kat sekolah dulu walaupun kitorang berbeza course, memang happenig gila. Ada own, kiah, syimuk, cik a, alin wani eton nani umi dan tak dilupakan rasyid. Eheh. And le roomates yang gilos-hilos gila. My new family of AP. Hope our bonding concrete.

Aku tak tahu nak cakap apa pasal course ni. Setakat ni memang rabak otak buat lab report. Tapi aku suka dengan explanation dalam quantum fizik. We will see what will happen next.



Do pray for me. May Allah bless and ease us.

p/s: ayat aku memang outstanding sangat. Mohon memahami --'


KITA SEMUA BAKAL JENAZAH



Thursday, June 5, 2014

Proper

Pentingkah proper?

Kepentingan yang utama terletak pada manner . 

Tuntutan proper . Tuntutan manner .

Hidup tanpa proper mungkin boleh dimaafkan, hidup tanpa manner ?

Proper

Manner

Count on yourself .

Monday, May 5, 2014

Another chapter of my life [uitm puncak alam]

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Berakhir sudah satu chapter dalam perjalanan hidup teman. Chapter ini barangkali cuma sekejap; yelah 10 bulan ja tetapi banyak moment yang masih vivid dalam ingatan. Cewwah ! Jadi, hari aku dengan semangat yang 99% nak cerita serba sedikit tentang asasi dekat puncak alam. MAri Yob, kita bakorrr.

MDS (Minggu Destini Siswa)

Minggu orientasi untuk pelajar UiTM dishortformkan ke MDS. Waktu seminggu ni (time kami dulu 5 hari je) memanglah tersangat kelam-kabut. Kalau lepas habis program ja, berasak-asak palamian daki tangga dan penuhkan lift nak balik rumah. Tabahkan hati ya ^^. Seminggu je. Waktu MDS ni kami didedahkan dengan pelbagai peraturan, tatacara dan panduan nak hidup dekat foundation ni. Mostly everything kena buat sendiri dari hal settle borang sampai la nak makan.Erk  ._.  Haha. Tapi jangan risau, waktu nak hantar borang kpt tu  akan ada PM (pemimpin mahasiswa) yang akan guide. Depa ni fasilitator MDS. Satu je aku nak pesan, time MDS ni kita akan rasa homesick 360 degree,even budak asrama pon malam nangis bawah bantal. Jadi pesan siap-siap dekat diri sendiri just have fun. MDS ni boleh jadi sekali ja seumur hidup hangpa (kalau tak masuk uitm dah time degree).Paling best waktu MDS ni, makanan free hokay !

Kuliah

Maka, setelah berakhir MDS , kami cuti weekend dalam tiga hari macam tu. Waktu ni, ada ja yang balik rumah melepaskan rindu. Aku pulak mengambil peluang ke Setia City Mall. Almaklumlah, takkan nak balik Kedah kot. JAUH. So, waktu ni lah kali pertama dan terakhir aku pergi SCM untuk semester 1. Sebabnya, masuk SCM tu, ternganga kau. Aku masuk beli exam pad pastu balik. Sangatlah sia-sia. Kalau nak cuci mata bolehlah kot.

Next day pulak aku dan housemate turun ke fakulti nak melihat jadual untutk kuliah. Waktu ni adalah waktu yang paling mencabar ketahanan minda dan fizikal. Habis semua muscle aku terketaq-ketaq. Haha. Yelah, tangga dia ada 200++ anak tangga kot. Itu baru turun. Bila waktu naik lagi-lagilah. So, pergi fsk tengok jadual. Maka, bemulalah hari-hari yang mencabar as foundation students.

Classmate


SEM2: Tutorial Math

Presenting, my beloved classmates. Kami satu lecture hall dengan grup C6-C10. Memang awesome gila classmate aku ni tambah pulak dengan mentor kami Sir Fufu (bukan nama sebenar) memang sporting habis. Ingat lagi, waktu sem satu kebanyakan masih malu-malu kucing (termasuk aku). Haha--'
Tapi, semester dua dah boleh kamcing bagai. Semua bersatu hati. Kadang-kadang, kalau sunyi macam lalu dekat graveyards. Tapi, kalau happy, ermmm :) Saat-saat yang paling tak dilupakan, waktu kami nak buat outing ke shah alam. Semua preparation dah dibuat. Memang berkobar-kobar tak sabar semua. At last, mendapat perkhabaran yang kereta sewa ada problem sikit. Maka, berduka semua. Tetapi, disebalik semua itu ada hikmah yang Allah nak tunjuk. Waktu tu hujan lebat sangat. Maybe, it is one of the reason behind this. Wamakaru makarallah wallahu khairul makirin. So, digantikan dengan jamuan kecil-kecilan. Walaupun kecil-kecilan ja, jamuan yang last nilah yang paling daebak sekali. Alhamdulillah ^^

SMA

SMA : Palam Stellar Night

Another family dekat palam ni ialah sma. Depa ni semua memang awesome belaka. Banyak experience yang aku dapat daripada depa ni. Macam-macam kerenah tapi memang depa ni lah yang colourful kan sisa-sisa hidup di palam(actually banyak story sangat pasal sma, kena buat entry lain). Haha...

Housemate


PETANG: makan ais kacang de'palam
Tadaaaa. Housemate kesayangan. I told you ya, depa ni memang gila-gila. Housemate aku lima orang Terengganu, sorang kl dan dua orang utara. Memang aku fail nak paham terengganu depa ni. Serious talk. Kadang-kadang dengaq macam lebah berdengung (sori girls) : P. Rindu pulak nak dengaq depa ni gaduh-gaduh manja. Lagi rindu nak dengaq berus baju fatin. Haha.. 

-------------------------------------------------------------------------

So there's go a few memoirs of palam. Ya. Di sini bermula langkah yang baru. Di sini bermula alam yang baru. Dunia baru yang sangatlah mencabar. Kerana itulah, cabaran-cabaran yang mendatang menjadi proses-proses yang mematangkan diri. Baik sedar ataupun tidak, di sini kita akan mula mengenal diri, mengenal jiwa diri sendiri, mengenal siapa diri sendiri, bagaimana diri sendiri mengatasi halangan dan dugaan. Tidak, selama-lamanya kita akan bergantung kepada manusia yang rapat di sekeliling, tidak selamanya kita mengharapkan pertolongan dan tidak selamanya kita akan punya teman di sepanjang liku perjalanan. Namun, kita punya Allah tempat terpaling utama pergantungan. Apa yang Allah beri, yakin bahawasanya itu dari Allah dan terbaik untuk kita.Tapi kenalah disertai dengan usaha^^. Syukur kepada Allah atas segalanya. 

"Semua benda dalam dunia nni kalau nak diikutkan susah, mana ada benda mudah.
Nak mudah pi mintak mcd."
-bukan nama sebenar-


Aku tinggalkan hangpa semua dengan quote daripada seorang budak sma dan kata-kata Yasmin Mogahed. Renungkan...

credit

HAVE FAITH.STAY STRONG.SMILE.LIVE THE LIFE TO ITS FULLEST.ALLAHU MUSTAAN
=) 
may Allah bless,
with lots of love.



Friday, April 25, 2014

Sawanggg

Sekadar menyapu sawang-sawang di blog ini. I will update soon. Stay tune. Tersangatlah bajet kau Fahira.



Smile.Moga Allah redha. Allahu Mustaan

Saturday, January 18, 2014

Tak berupaya lagi

Assalamualaikum...
Rentetan dari aktiviti yang tak berapa berfaedah kat rumah, banyak kerja yang berlonggok tak siap lagi. Susah nak motivate balik diri. Padahal , study kat Malaysia ja. Muahaha =]

According tu artikel sahabat sorang ini, aku mengambil esentif untuk remind diri balik. A few things that I need to do this lovely week ::

#Report Biology-Reproductive system-Due date, Rabu
#Report Chemistry-Rate of reaction-Monday
#Quiz Chemistry-Organic chemistry-Friday
#Test 1-Bio-Math-Wednesday
#Tutorial Math-Monday
#Tutorial Bio- Monday
#Tutorial Physics- Friday
#ELC ^^

Bertingket-tingket kerja yang siap lagi. Masya Allah! Apa yang dah aku buat ? Haihhhh... Banyak betoi baziaq masa ni. Apapon, mohon doa semua. Rabbi yassir rabbi tammin bil kheir. Maan najah.

p/s: Allahu mustaan ^^